Startpagina  i  Inspiratie en decoratie  i  Wedstrijd  i  Tulpen soorten  i  Behandeling van Tulpen i  De geschiedenis van de Tulp
1526 1554 1559 1562 1596 1637 1685

De geschiedenis van de Tulp – De tulp door heel Europa
De tulp is een van de meest geliefde bloemen. In het wild groeit de tulp in Turkije in het westen tot het Pamir-gebergte in het oosten. De hedendaagse tulp is een afstammeling van deze wilde varianten. Vandaag de dag worden de tulpen geteeld over de hele wereld met meer dan 150 verschillende soorten en duizenden hybriden.

Hoe en wanneer de tulpen precies naar naar Europa zijn gekomen vanuit het Ottomaanse Rijk in de 16e eeuw is niet echt duidelijk. Maar de volgende mensen en gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het verspreiden van de tulp in heel Europa.

Klik op de kaart of links om meer te lezen.

europa

1526 – Arras, Frankrijk “De tulpen profeet”
DDe Vlaamse botanicus Charles de L'Ecluse wordt vaak genoemd als de belangrijkste persoon in het verspreiden van tulpen in heel Europa. Tijdens zijn leven liet hij duizenden tulpenbollen naar zijn contacten in heel Europa sturen.

In 1593 werd hij benoemd als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij hielp bij het ontwikkelen van een van Europa's eerste botanische tuinen. Clusius heeft de basis gelegd van de Nederlandse tulp en ontwikkeling van de tulpenindustrie vandaag de dag.

Terug

1554 – Wenen, Oostenrijk “De Turken noemen het tulipam”
Een van de belangrijkste karakters in de geschiedenis van de tulpen is zonder twijfel Ogier Gisleen van Busbeke. Hij was een Vlaamse schrijver en kruidkundige, en hij was ook de ambassadeur van de Oostenrijkse koning Ferdinand I in Istanbul.

Hij heeft ervoor gezorgd dat tulpen vandaag de dag tulpen worden genoemd. Hij verwarde de het woord dat de tolken voor het beschrijven van de vorm van de bloem – Tulipam  (de naam voor een tulband) – gaven, als de eigenlijke naam voor de bloem. De Turkse naam voor de bloem is eigenlijk Laleh, een naam ontleent aan de Perzische taal. Toen de fout werd ontdekt was het al te laat, en de bloem werd vanaf die tijd tulp genoemd.

Terug

1559 - Augsburg, Tyskland “De eerste tulpen”  
De eerste tulpen in Europa werden beschreven door Conrad Gesner (1516-1565), een Zwitserse botanicus en encyclopedist die had gezien in april 1559 in de tuin van een magistraat Augsburg en schilderde de bloem, die hem deed lijken op een rode lelie. Twee jaar later schreef hij hierover in zijn “De Hortis Germaniae Liber Recens”. Dit was de eerste Europese illustratie van de tulp.
Terug

1596 – Bergen, Noorwegen
Henrik Höjer was een jonge Noorse arts die naar de Universiteit van Leiden vertrok om daar onderzoek te doen. Hier ontmoette hij Charles de L'Ecluse en dit werd een goede vriend van hem. Als Henrik Höjer 3 jaar later terug keert naar Bergen in Noorwegen neemt hij een aantal tulpenbollen mee en dit is de introductie van de Tulp in Noorwegen. In de jaren die volgde bleef hij de tulpen ontvangen van zijn goede vriend Charles de L’Ecluse.
Terug

1637 – Holland
De economie en welvaart groeide enorm in Nederland gedurende de eerste helft van de 17e eeuw. Handelaars werden welvarender en er werd veel handel gedreven. Met de toenemende populariteit van tulpen in de 1630 ontstond een speculatieve markt van het kopen en verkopen van tulpenbollen. De toenemende populariteit van de bollenhandel leidde tot een ongekende speculatie zonder enige controleapparaten.

Op het hoogtepunt van de speculatieve bollenhandel bereikten de bollen verbazingwekkende prijzen. Een tulpenbol van admiraal Van Enkhuisen werd verkocht voor 5400 gulden, dit stond gelijk aan 15 jaar salarissen van een bouwvakker.

Prijzen bereikten extreme hoogten tot een dag in 1637 de markt ingestorte, waardoor de eerste economische zeepbel in de geschiedenis een feit werd. Geruchten verspreiden zich snel en paniek brak uit onder degenen die betrokken waren in de tulpenbollenhandel. Hierdoor waren van de een op de andere dag verschillende families geruïneerd.

Terug

1685 – Uppsala, Zweden
NHet is onzeker wanneer tulpen voor het eerst naar Zweden zijn gekomen. Olof Rudbeck Sr was de eerste die zijn tulpen tuin documenteerde. Na een reis in Nederland had hij tulpenbollen meegenomen naar Zweden. Zo had hij een collectie van 38 verschillende tulpen soorten verzameld voor zijn botanische tuin.
Terug

Uppsala Sverige Wien, Österrike Bergen, Norge Nederländerna Augsburg, Tyskland Antwerpen, Belgien Arras, Frankrike
 
EuroFlorist Nederland BV l www.euroflorist.nl l info@euroflorist.nl i Twitter i Facebook